Blogger Templates

Followers

My Shout~

Tuesday, August 30, 2011

Raya..raya..raya..>> Raya pertama ^^

::SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI::

Alhamdulilah sebulan sudah berpuasa semuanya berjalan lancar ..persiapan rasa biasa2 jer baju raya 2 jer hehe..kuih raya lak tunjuk2 ja x sempat nak wat.mmm..lepa keje mlm irny kul 1030pg trus balik Kulim nasib baik jalan x jem ^^ sampai kulim pun lebih kurang pukul 4 ptg sempat berbuka dgn nenek ^^..alhamdulilah selamat sampai.

Irny nak mengambil kesempatan nie tuk ucapkan Selamat Hari Raya pada kawan2 dan semua yang mengenali irny.kalau ada salah dan silap irny mintak ampun dan maaf banyak2..(nak duit raya kena la beraya dgn irny yer hehe)

First raya of course tuk family dulu..jumpa sedara mara dan yang pentng melawat kubur atok..Yang bestnay balik kampung nie dapat makan ketupat dari air tangan nenek..^^rendang taun nie makcik yang wat hehe..

ziarah kubur atok

Abah dan Mama

Maktam & Paktam

Ready nak g masjid

Riuh di pagi raya penuh umah hehe



Duit rayaaa..mari2

Ketupat Daun Palas

Daging Rusa masak rendang N9 (bkn rendang kedah yer hehe)

Kuih raya


Airil Shafiq yg encem ^^

Tiga dara pingitan hehe

pantang jumpa camera ^^

cepat pakai kasut nanti kena tinggal (^^)


Jom beraya ^^

Selamat Hari Raya semua!!!!blogger-emoticon.blogspot.com




Happy Birthday Izwany!!

Happy Birthday Izwany!!



Dah lama rasanya x update blog..ntah la kadang2 tak tau nak tulis ape + xdak mood nk update hehe..nie pun tiba2 mood ada trus amik laptop duduk diam2 kat sini hehe..Irny nak wish Happy Birthday to my lovely sis Izwany yang baru cukup umo 10thn baru2 nie.. walaupun bulan puasa still bole celebrate lg pas waktu berbuka hehe (kenyang giler)..pastu irny trus bergegas pegi keje..almaklumlah keje mlm kan tgh perut kenyang tu la nk kena masuk keje confirm ngantok haha..



yummmyyyyblogger-emoticon.blogspot.com

Wednesday, August 10, 2011

Puding Roti~

Mesti ada org buang roti cmtu jer kan ?maklumlah bulan2 puasa nie xde sape nk mkn...mmm aritu irny pun cmtu gak dah 2-3 ari roti tuh duduk cmtu jer xde sape mkn..expired date dh nk dekat nanti buang jer..so daripada buang baik irny buat puding roti bole la wat pencuci mulut time berbuka nanti^^

::Puding Roti ::


Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

6-8 keping roti

margerin secukupnya

4 biji telur saiz A

1 tin susu sejat/ cair

1/2 cawan gula pasir

1/2 cawan kismis

1 sudu teh esen vanilla

sedikit serbuk kulit kayu manis- jika suka

Cara-cara membuatnya:

1. Lenserkan loyang segi empat panjang dengan margerin. Sapukan roti dengan margerin di satu bahagian sahaja. Susunkan ke dalam loyang. Buat hingga habis.

2. Pukul telur dengan gula hingga gula hancur. Perlahan-lahan, masukkan susu cair dan akhirnya masukkan esen vanilla.

3. Tuangkan ke atas roti, biar rata. Taburkan kismis.

4. Ketepikan 15 minit supaya ia meresap ke dalam kepingan roti.

5. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius. Bakar puding roti menggunakan api atas dan

bawah selama 30 minit atau puding keperangan dan berbau harum.

6. Sejukkan dan sedia dihidang.

Sos

2 Sudu tepung kastard

1 Tin susu sejat

Sedikit gula

Kacau tepung kastard + susu hingga larut.Panaskan susu yang selebihnya.masukan susu + tepung td kacau hingga pekat dan masukan gula secukup rasa.Jika terlalu pekat boleh tambahkan susu segar atau air^^

Nie kuih ape yer??adasape2 tahu x?..cantik hehe





tata~


Family Gathering

::Family Gathering::




Alhamdulilah dah 10 hari kita berpuasa..tentu semua x sabar2 nak raya kan...baju raya dah beli ker??irny belum lg...maklumlah selalunya last minit baru sibuk nak cari huhu ikut big bos la kan..Bulan2 puasa nie la best kalau wat family gathering ^^ dapat berbuka ramai2masak ramai2..Menu simple jer yang penting dapat jumpa semua hehe..Menu tuk aritu roti jala + kari ayam...nasi putih + ayam percik+ air asam...cucuq cempedak...agar2 laici...dan air sarsi..hehe simple jer kan..ayam percik dan agar2 laici tu family irny wat dan yang selebihnya maktam dgn makcik wat...lokasi tentulah umah maktam hehe kalau ader apa2 mesti kat situ sebab luas nk parking pun senang ^^..

Menu of the day~~


Kari Ayam


Roti Jala


Air Asam


Agar2 Laici


Cempedak goreng

Family Crew ~~






hehe fuhhhfuhhh


chef to be hehe (roti jala dh jd lempeng ^^)



tata~