Blogger Templates

Followers

My Shout~

Monday, June 13, 2011

Bonjour >>Paris

::Paris::



Assalammualaikum/hai semua...^^
Harap2 sihat selalu~

Irny baru jer balik dari bercuti bersama keluarga..alhamdulilah lancar semuanya hehe..irny baru jer balik dari Paris 11 Jun aritu..so 2 ari pastu ader sikit jet lag..ape tu jet lag?mmm cmner ek nk ckp kira mcm perubahan persekitaran la mcm suhu,cuaca something like that la..Irny bertolak 5hb Jun jam 120hrs (tp delay 130hrs maklum la Airasia xdelay x sah)so 14 jam berada dlm flight tersangat la bosan dan sakit satu badan huhu..sampai di Orly Airport Paris jam 0900hrs (waktu Paris)trus cari transport pegi hotel sebab masing2 teramat lah penat dn mengantuk (tu la jet lag bila terasa ngantuk lain mcm maklum la time tuh malaysia dh mlm)..so satu hari tu semua rehat2 jer dlm bilik..(memang ngantuk lain mcm nk jalan rasa cm nk tido tgh jalan tuh)

::Cuaca & Suhu::

So cuaca di Paris amat berbeza..suhu ala2 genting tp kadang2 sejuk ya amat huhu..air kosong bila letak kat luar jd sejuk macam dalam peti sejuk..huhu lg2 time tuh musim ujan so arini ujan esk panas pastu ujan balik (cuaca berselang seli)..sediakan payung sebelum ujan ^^




::Waktu ::

Waktu di Paris amat berbeza..kalau Malaysia jam 0500hrs di Paris jam 1150tghr (beza sangat..then waktu siang lebih panjang daripada malam..pukul 6 pagi mcm jam 8/9 pagi dan pukul 10 malam mcm jam 0700ptg so waktu mereayau lebih panjang hihi


::Persekitaran::

Amat bersyukur berada di malaysia kotor2 malaysia kotor lg Paris ahaks (kecuali tgh2 eiffel tower tuh semestinya bersih kan haha tempat org kaya^^ kalau lalu tuh kete BMW/AUDI jer hihi)lori sampah jarang sgt nampat..tapi tong sampah dh penuh mmm..kalau nk pegi Paris silalah stay kat tgh2 eiffel tower haha tp bajet 200 euro satu mlm la kan (RM500).

::Pengangkutan::

Transport sgt senang xmcm irny pegi Seoul aritu..train route pun senang dan mudah difahami..setiap stesen bas ade jadual dan timer ^^ so sepanjang pegi sana irny lah tourist guide nyer haha..alhamdulilah lancar ^^..sana paling ramai mengunakan train dan bus tuk pegi mana2 dan basnya pun bnyk so 10 minit jer jaraknya..kerete kat sana Citroen/Audi hehe paling cikai pun Citroen la (nth betul ker x ejaannya hehe)

Metro Train






Map yg sgt senang tuk kita faham hehe


Bis (Bus)


Basikal nie ada dimana2 saja..kira mcm bayar bulan2 naik lah kat mana2 tp kena parking balik elok2^^

::Bangsa::

Di sana ada pelbagai bangsa..ada Turkish..India..Cina...bangla(of course la kan mereka ada dimana2)haha dn mcm2 lg ^^..semua sporting sgt2..friendly lol

::Makanan::

Of course banyak cheese/pizza/pasta/pastri hehe..tp kalau nk mkn ada kawasanya..tuk makanan arab satu kawasan..then india satu kawasan...cina satu kawasan dan makanan melayu pun ada ^^ so don't worry be happy~~




mm itu jer kot yg irny nk share..pasni irny masukan pic2 lak ek..so kesimpulanya Paris bangunanya cantik2 dan sesuai tuk honeymoon ^^..

To be continue~~

Merci~^^

xoxox

No comments: