Blogger Templates

Followers

My Shout~

Monday, December 13, 2010

Family gathering @ Pulau Aman

::Pulau Aman::Semalam baru jer balik dari kampung..best sgt2 =)..maklumlah dah lama x dpt balik tgk nenek dan sedara2..Fishing trip kitorang best sgt thn depan insyaallah nk pegi Pulau Singa dekat Langkawi lak...dapat camping dan fishing skali...waaaa best2...bole dikatakan semua sedara pagi aritu ader makcik,pakcik,makteh,pakteh,maktam,paktam,dan lain2 haha..cuma 2-3 family jer xdpt join..tp xpe thn depan kita g lagi yer hee..


Nie ader sedikit info tentang Pulau Aman nie..pulau nie xde la famous seperti Pulau Langkawi selalunya sape yang kaki pancing jer tahu kelebihan pulau nie heee

Info;-

Pulau Aman merupakan sebuah pulau kecil yang terletak di daerah Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang. Untuk berulang alik ke pulau ini, terdapat pengkalan bot yang beroperasi setiap hari di Batu Kawan. Kedudukan Pulau Aman juga terletak di antara dua buah jambatan iaitu Jambatan Pulau Pinang (jambatan terpanjang di Asia tenggara) dan Jambatan Kedua Pulau Pinang (masih di dalam pembinaan). Pulau ini mempunyai seramai 250 orang penduduk berbangsa Melayu.

Aktiviti ekonomi utama penduduk pulau ini adalah berasaskan laut, kerana 90 % daripada mereka adalah nelayan pantai. Selain itu mereka juga menjalankan aktiviti ekonomi sampingan berasaskan Agro pelancongan seperti homestay, perusahaan membuat belacan, kerepek sukun dan sebagainya.Antara kemudahan asas yang terdapat disini ialah Dewan Serbaguna, Klinik Desa dan sebuah Sekolah Rendah. Di pulau ini juga terdapat sebuah pokok Sukun dimana menurut MARDI pokok tersebut merupakan pokok Sukun tertua di Malaysia yang berusia 119 tahun dan masih mengeluarkan buah hingga kini.(yup irny dh tgk pokok tuh memang besar dan tua haha)

::Antara yang terlibat aritu hehe::#pic banyak lagi tp dalam blog nie letak cikit jer sebab nanti x bis2 lak haha..pic selebihnya ader dlm FB irny^^

No comments: