Blogger Templates

Followers

My Shout~

Wednesday, September 29, 2010

Marshmallow

::Marshmallow::

Comeyy sgt (sure x mkn2)Penah mkn x??kalau x penah baik x yah mkn hehe...x la sedap sgt..mcm span ja huhu..tp irny suka tgk..hihi cantik jerr...gebu jaa...teringin nk tahu cmner wat sampai jadi cmtu..

Ni ader info skit pe tuh Marshmallow :-

Pink2..=)

Marshmallow adalah makanan ringan mempunyai tekstur seperti buih yang lembut dalam pelbagai bentuk, aroma dan warna. Marshmallow akan cair di dalam mulut kerana merupakan hasil dari campuran gula atau sirap jagung, putih telur, gelatin, gam arab, dan bahan perasa yang dikacau hingga kembang.


Chocolate Marshmallow(yang nie sure irny mkn =D)

Resepi tradisional marshmallow tidak menggunakan gelatin, melainkan sari akar tanaman semak marshmallow (Althea officinalis), sehingga makanan ini disebut marshmallow. Setelah Alex Doumak mempatenkan proses penghasilan pada tahun 1948, marshmallow mula dibuat di kilang dengan mesin. Hasilnya berupa marshmallow berbentuk silinder yang dipotong-potong dan digulingkan dalam campuran tepung jagung dan gula halus.Marshmallow disukai kanak-kanak mahupun orang dewasa yang boleh dimakan begitu sahaja, dimasukkan ke dalam minuman (coklat susu, café mocha), dibuat kuih dan gula-gula (biskut Mallomars, Peeps), atau sebagai penghias hidangan.

Marshmallow merupakan makanan ringan yang sering dimakan setelah dipanggang di atas api unggun. Apabila dipanggang di atas api, bahagian luar marshmallow mengalami pengkaramelan sedangkan bahagian dalam sedikit mencair. Tempoh pemanggangan bergantung kepada selera, dari sedikit berubah warna hingga marshmallow menyala dan sedikit hangus.

Manis sgt..xelok tuk kesihatan nie..tgk jer laaa...

No comments: