Blogger Templates

Followers

My Shout~

Thursday, September 30, 2010

Free Personal signatures - cool!

TEXTAREA_ID

Restoran Q Thai Nilai

::Q Thai >> Nilai ::

Kalau selalu g Giant Nilai mesti perasan der restorant baru kat situ..kalau nampak banner tuh mesti teringin nk try hehe..Namanya Restoran Q Thai..kat situ ader steamboat buffet..mkn la bnyak mana yg mampu ada 150 jenis huhu x termakan rasanya =D..bayaran RM 22 tuk dewasa dan RM 12 tuk kanak2.,serta free tuk kanak2 yang x lepas ukuran khas kat restoran tu..hihi memang puas hati la mkn siap ader desert dgn kuih2 thai lg..kuah steamboat der 2 jenis..tomyam thai dgn sup..huhu rasa mcm kat thailand tomyam dia..:)

Tempat mkn open dan selesa sgt dgn angin yg sepoi2 bahasa hehe

Antara 150 jenis steamboat yg ada ^^

Sedap..rasanya lebih sedap dr Jhonny tuh huhu dan berbaloi..sapa nk lepas tensen leh g mkn puas2 kat situ ek heeee..pastu g shopping kat Giant lak hihi..


Wednesday, September 29, 2010

Marshmallow

::Marshmallow::

Comeyy sgt (sure x mkn2)



Penah mkn x??kalau x penah baik x yah mkn hehe...x la sedap sgt..mcm span ja huhu..tp irny suka tgk..hihi cantik jerr...gebu jaa...teringin nk tahu cmner wat sampai jadi cmtu..

Ni ader info skit pe tuh Marshmallow :-

Pink2..=)

Marshmallow adalah makanan ringan mempunyai tekstur seperti buih yang lembut dalam pelbagai bentuk, aroma dan warna. Marshmallow akan cair di dalam mulut kerana merupakan hasil dari campuran gula atau sirap jagung, putih telur, gelatin, gam arab, dan bahan perasa yang dikacau hingga kembang.


Chocolate Marshmallow(yang nie sure irny mkn =D)

Resepi tradisional marshmallow tidak menggunakan gelatin, melainkan sari akar tanaman semak marshmallow (Althea officinalis), sehingga makanan ini disebut marshmallow. Setelah Alex Doumak mempatenkan proses penghasilan pada tahun 1948, marshmallow mula dibuat di kilang dengan mesin. Hasilnya berupa marshmallow berbentuk silinder yang dipotong-potong dan digulingkan dalam campuran tepung jagung dan gula halus.



Marshmallow disukai kanak-kanak mahupun orang dewasa yang boleh dimakan begitu sahaja, dimasukkan ke dalam minuman (coklat susu, café mocha), dibuat kuih dan gula-gula (biskut Mallomars, Peeps), atau sebagai penghias hidangan.

Marshmallow merupakan makanan ringan yang sering dimakan setelah dipanggang di atas api unggun. Apabila dipanggang di atas api, bahagian luar marshmallow mengalami pengkaramelan sedangkan bahagian dalam sedikit mencair. Tempoh pemanggangan bergantung kepada selera, dari sedikit berubah warna hingga marshmallow menyala dan sedikit hangus.

Manis sgt..xelok tuk kesihatan nie..tgk jer laaa...

Nuffnang>>for Me =D


Baru jer daftar Nuffnang td..dh lama tgk baru skang terbuka ati nk daftar hehe..nthlah nk explain pn x reti soo kalau nk tahu g la web Nuffnang...=D..

Coklat??nyum2

::Khasiat Coklat::

Semua orang suka dgn coklat kan hehe termasuk la irny nie slalu cari coklat time stress.Tapi jangan la mkn bnyk2 skit pn dh cukup.Kalau terlebih mkn lain jdnya lak hehe..=)

Khasiat coklat itu diantaranya:

1. coklat ternyata berkhasiat membuat umur seseorang menjadi lebih panjang.
2. Mencegah risiko penyakit jantung koroner dan kanker.
3. Mencegah penuaan dini yang bisa terjadi karena polusi ataupun radiasi.
4. Dapat membuat orang tenang dan membuat perasaan menjadi gembira.
5. Menurunkan tekanan darah.
6. Penelitian terbaru menunjukkan bahwa coklat mungkin juga memiliki manfaat untuk mengubati penyakit stroke.
So amiklah coklat tuk kesihatan anda yer..

::Cara Membuat Coklat::
Bahan-Bahan :
  • Dark Chocolate (Compound Coklat)
  • Buah Cherry dan Strawberry
  • Cetakan Coklat Dengan Bentuk Love
Cara Membuat :
  1. Lelehkan Coklat yg telah anda siapkan
  2. Ambil acuan, tuangkan coklat pada acuan
  3. Ketukkan perlahan untuk mengeluarkan gelembung udara
  4. Ratakan coklat pada sisi-sisi acuan menggunakan spatula.
  5. Bekukan hingga keras
  6. Angkat dan keluarkan coklat dari cetakan dengan mengetuknya perlahan
Sapa rajin watlah sendiri..kalau malas beli jer hihi

Wednesday, September 22, 2010

Doa Buat Kekasih..

::Doa Buat Kekasih::


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…

Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…

Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

Cinta Ini Betul2 Membunuhkuuuuu...huh

Huhu siksanya hidup dlm penantian...bila la semua ni akan berakhir..huhu..nth la brapa lama...5 hari rasa cm 5thn jer huhu..take ur time to settle ur problem..huhu sedey sgt...i miss u soo much...huhu i really need ur explanation..whyyyy and whyyy... plzzz tell me...:(

Monday, September 13, 2010

Jom Raya >> Felda Kumai

:: Felda Kumai ::

Otw Balik dr Genting nk g Felda Kumai dkt area2 Bera Pahang..Umah sedara mama..first time g situ dan first time gak irny jmpa sedara mama tu..ada gak sedara rupanya kat area pahang tuh hihi..pasni nk g lagi la..best rupanya tinggal kat felda nie aman damaii jaa..Tokngah tuh x ubah cm rupa tokwan jaa..cuma cerah skit ja..huhu sedey lak bila teringat tokwan sebak lak rasa...adik2 pn perasan huhu (winduu sgt kat arwah)..cara bercakap..cara berjalan semua sama..huhu tinggal berdua ja..anak2 semua dh kawen kan..mesti sunyi..pasni nk ajak abah g sana lagi..leh jadi cucu angkat =)

Dalam kul 9mlm tuh bertolak dr felda..tiba2 hujan turun lebat sgttt...dh la jalan nk kluar felda tuh gelap...lampu xde..jauh lak tuh...dgn kilat la guruh..dlm hati nie hanya tuhan yg tahu siap cadangkan kat abah ja tuk pusing balik..time tuh dh la abah x nampak jalan..cari cermin mata pn x jmpa...memang time tuh pk bukan2 dah..kalau la x sempat sampai sepang huhuhu...redha ja time tuh...gelap gelitaa..guruh..kilat..kiri kanan kelapa sawit je..alhamdulilah selamat..sampai sepang kul 130pg...=)

# xsempat nk amik gambar hehe..situ der pokok buah naga..pastu buah rambutan..^^adess winduu kg...huhu

Merayau2 >> Indoor Theme Park


Sungguh la rugii sape yg beli tiket outdoor nyer...HUJAN haha (jahat gelak org nie)..kami pn mulanya nk g outdoor tp tgk gelap dn redup jaa kang hujan lak..huhu so g mkn then merayau2 jer la dkt indoor theme park..ader gak la benda yg bole main..10x naik pn xde hal..cuma nk ke x ja..irny x main sgt pn..just g jalan2 ja..xpe pasni leh dtg lg..dekat jerrrrr..terlalu ramai org..maklumlah hujung minggu..cina la paling ramai..xpa abaikan diorang tuh..hihi yg bestnya makan dkt pizza hut tuh dpt free satu regular size..bukan free saja2 tp org tuh silap order so salah dia laa kan..nk kasi balik satu slice dh abis hehe so dia kasi ja laa..FOC haha...abah ckp lainkali leh wat2 salah lg haha..

# 4D motion best...=D

Jomm >> Genting Highlands

::Otw >> Genting Highlands::

Temerloh

Genting Permai


Raya kedua baru cuti..balik ja dr keja mlm trus bertolak ke Genting dgn family (cmner tuh raya2 org blik kg kami g genting)..alang2 dh x tahu nk raya umah sape (maklum la semua balik kg drp duduk umah ja)so berayalah kami atas Genting...sampai dalam pukul 6 jugak la..hihi kluar awal tp g merayau2 kat temerloh maklumlah bukan selalu tgk tmpat org..tp x bestnya time sampai sana ujan huhu tensen tol..zzzzzz tido ja la esk baru merayau...=D

Rayaa Dah...=)


::Selamat Hari Rayaaaaaaa semuaaa....::

Bestkan kalau dpt beraya dikampung...bole pasang pelita...tgk budak2 main bunga api lg..lama x rasa cmtu...skang semua sepiii jaa...arwah tokwan dh xda..dulu kalau bab pasang pelita nie irny,maksu dgn arwah tokwan slalu wat..skang semua dh berhijrah ke KL so dh xda sape nk wat dh huhu..rasanya semua berubah pas arwah tokwan xda..suasana pn dh lain..huhu

Tahun nie irny merasa la raya kat ofis dgn along,kak non dgn soc/eoc hehe..family pn raya sini2 jer sebab baru pindah sepang..thn depan insyaallah beraya dikg lak...memang xtahu nk g raya umah sapa kat sini..buntu2..kawan2 adik semua balik kg..irny lg laa..kekurangan kawan2 kat sepang nie..semua jauh2...sedeynyeeerr..

Baju raya xdeeeee...huhu...pakai jer baju yg thn lepas yg x sempat pakai hehe..ok la tuu...=D..kuih raya lak tunjuk2 ja...mulanya nk wat tp umah sepah lg..mana nk kemas umah dh la kotak2 bnyk lg huhu nk wat kuih lg kan..sooo beli ja laa..^^

# Nk sgt raya penang..der umah mak angkat mama tu slalu wat mee udang...sedap sampaikan tiap2 thn wat huh thn nie xdpt rasa... =(



Tuesday, September 7, 2010

Air terjun @ Perhentian Bukit Gantang... =D


Otw balik singgah jap dkt perhentian bukit gantang tuh..adik2 nk merasa mandi air terjun hehe...time tuh memang sejuk maklumlah pg2 berkabus lg... =D

xder org pn time tuh..best lepakkk..:D


skodeng wani tgh mandi hehe

cute kete merah tuh hihi...(cian dia penat)

nk join ker x??(huhu sejukkkk)

Amry (ntah pe yg dia cari hehe)

Kapitan yummyyy Vs Kayu Nasi Kandar... =D

::Restoran Kapitan@ Penang::

Berbuka di Kapitan yummy....huh ngidam dr aritu..dan ini maybe kali terakhir rasanya mkn kat situ waaaaa....nth bila nk sampai penang lg huhu...( adess x sempat snap pic dh licin hihi...:)

:: Restoran Kayu Nasi Kandar @ Penang::

Sahur lak mkn roti bom kat Kayu Nasi Kandar..kul 4 trus g sana..hehe...dkt sepang xder kalau ada pn x sama...so nk gak rasa...=D (no more diet for that day)

Mama & Wany

Pagi2 carrot susu ish2

Me & amry hehe..

My Rotiiiiii bommm

Nasi tuk mama =D

Roti Telur tuk Wani

Teh Tarikkk kaw2


Memang best huhu....tp xleh la slalu bahaya tuuuu... (xbaik tuk kesihatan haha)

sok tu dh nk balik Sepang..huhu sedey tinggal penang... = (

Sunday, September 5, 2010

Balik penang jap....

Jumaat blik keje mlm..so cuti dua ari..ikut abah dgn mama balik penang tuk amik brg skit kat sana pastu ader org nk tgk umah tu nk sewa...dpt la tgk penang huhu pasni nth bila lak nk g sana kan..penat bawak kete huhu...sib baik auto..:D bertolak kul 2 kul 7mlm sampai..trus menghala ke Kapitan (hehe ngidam roti naan nyer pasal la nie) ramaii org nasib der kosong hehe..x sempat nk amik pic dh clearr haha..:p


Adess sepahhh...


Huhu raya dh nk dekat..trus trang rumah sepah lg..adess..brg2 x dpt nk punggah lg sebab ader lg yg x sampai..nampaknya terpaksa la wat umah tertutup ja hihi... beraya dgn umah yg bersepah sikit huhu...kan best kalau leh wat magic jer semua siap kan...:D