Blogger Templates

Followers

My Shout~

Monday, April 26, 2010

:: Tips Menghadapi ExaM ::

Huhu semakin dekat dgn tarikh peperiksaan, semakin tinggi pula rasa bimbang dan takut..x leh tido..cepat risau..pk2 24jam tanpa henti..aduh lagi 3 paper yg harus ditempuhi... skali semua dekat2 lak tarikhnya..tips2 dekat bawah nie irny jumpa dlm sebuah laman web..harap2 leh kurangkan segala rasa yang ada nie..

::TiPs MenghadaPi Exam::

- Jangan biarkan masalah peribadi mengganggu anda

Jika ada masalah di rumah atau teman, jangan fikirkannya kerana ia boleh mengganggu tumpuan anda. Asingkan masalah belajar dengan masalah peribadi supaya anda boleh menghadapi peperiksaan dengan tenang.

- Baiki kelemahan

Kelemahan dan kesilapan dalam sesuatu mata pelajaran perlu dibaiki supaya ia tidak berulang ketika menjawab soalan peperiksaan. Ia juga dapat membantu anda menjadi lebih yakin.

- Kurangkan aktiviti santai

Jika kebiasaannya anda sering menonton televisyen, bermain permainan video atau melayari internet, lupakan ia sebentar ketika peperiksaan semakin hampir. Jika ada kawan-kawan yang cuba mempengaruhi untuk turut sama dalam aktiviti ini, anda perlu berani mengatakan tidak.

- Jangan memberi tekanan kepada diri

Anda perlu tenang apabila menghadapi peperiksaan. Kawal diri agar tidak terlalu memikirkan mengenainya sehingga menjadikan anda panik dan menyebabkan segala-galanya tidak terurus.

- Pastikan kesihatan berada pada tahap terbaik

Pastikan anda mendapat tidur dan rehat secukupnya serta amalkan pemakanan sihat. Selain itu anda dinasihatkan supaya tidak membabitkan diri dalam sebarang aktiviti lasak yang mempunyai risiko kecederaan tinggi.

- Dapatkan sokongan keluarga

Sokongan, kerjasama serta perangsang daripada ahli keluarga amat penting untuk membantu anda belajar dengan baik dan berjaya dalam peperiksaan.

::Tip menghilangkan rasa panik ketika menduduki peperiksaan ::

- Berhenti sebentar dan duduk dalam keadaan tegak serta tenangkan fikiran.

- Jangan fikirkan kemampuan orang lain dan hanya fikirkan mengenai kemampuan anda untuk melakukan yang terbaik.

- Sekiranya gagal menjawab soalan yang dihadapi, jawab soalan lain yang lebih mudah. Ia boleh mengurangkan tekanan anda.

- Berdoa kepada Tuhan supaya anda dikurniakan ketenangan.

Semoga Semuanya berjalan dgn lancar...Aminnnn

Friday, April 23, 2010

:;Shopping Barang Umah.. :D::

::Sudah dapat Hada Labo...^^::

Shampoo(bagus jenama nie x rugi guna..tp bnyk sgt pilihan..last amik yg nie hehe)..dannnn yg dicari2 Hada Labo..toingg..toingg


Arinie MAHB gaji hehe..awal lak sebab 25 tu ari ahad..:P..so cm biasa la gaji jer tolak itu ini..bayar ape yg patut baru leh pk nk beli brg umah..mulanya plan nk g Alamanda tp disebabkan adik ader sekolah lak sampai petang so pegi Giant jer la..huhu...seriously tgh ngidam Big Apple nie tp ape leh wat hehe..so tadi empat g Guardian cari Hada Labo yg irny citer aritu..so trus beli..leh cuba kalau best leh beli lagi..huhu bukan jer dijual dlm masa 4minit dekat jepun tp Malaysia pun cmtu..pegi tgk td tinggal dua jer..hehe..so barang umah dh beli tinggal barang dapur yg basah2 lak..esk kena g carik...:D


# Esok insyaallah nk jumpa someone special....windunyaaa...

Saturday, April 17, 2010

:: Hada labo??::

:: Hada Labo ::

Bagus ker benda nie??stakat nie dah 2-3 pages org ckp benda nie baguss...mmm..cm nk try jer..bagus tuk cuaca skang nie panass huhu..

Antara benefit2 yang boleh didapati apabila menggunakan lotion Hado Labo adalah:
  • Memberi kelembapan kulit dengan segera, dan mengekalkan keseimbangan kelembapan secara optimum
  • Mengantikan kelembapan yang hilang dan mengekalkannya di dalam kulit
  • Kulit akan sentiasa lembut
  • Membantu mengatasi kulit kering dan menjadikan kulit selembut sutera
  • Menjadikan pH kulit seimbang
  • Dan juga bebas dari fragrances, mineral oil, alkohol and pewarna (low irritation)
Cara2 penggunaannya:
Dua kali sehari, pagi dan malam selepas basuh muka. Letakkan diatas tapak tangan dan tepuk2 manja ke atas kulit muka anda sehingga kering....

leh la kalau nk try.. :D

:: Are u ------>> LAZY??::


:: LAZY Girl::

Ader cm kucen nie x?hehe

Yesssssss i'm...huhu...parah niee..tp malas bukan sebab ape..bnyk tul benda nk wat..nk pk..adess..dlm kepala nie tgh pk pasal exam(rasanya dh bercampur2 semua subjek cmner exam nanti nie jgn tertukar topic dah adess)---->>huhu rasa nak lari jap....jauh2...sorang2...tenangkan pikiran nie..


>> ting tong rasanya dekat2 exam nie huhu

:: Facebook @ FB------>>Farmville ::


Skang semua org giler pasal FB nie (termasuk la org yg menaip nie hehe) adess sampaikan abah pun dh mula terjebak dgn demam FB nie..nie semua lepas tgk anak2nya menanam@berkebun la nih..hehe...soo skang hampir 80% family men FB nie (termasuk la pakcik,makcik,maksu,dan ramai lg)...abah pun dah terminat dgn Farmville tuh ngalahkan anaknya nie hehe..(xpa la sekurang2nya leh blajar2 tanam pokok nie hehe nanti leh buka ladang sape tahu)...hihihi

# pasni leh la mama lak join FB bleh sama2 berfarmville hihi


Tuesday, April 6, 2010

Exam nk dekat dah...huhu takuttttttttt..

::Exammmm!!!!!!!::


Jap jer rasa dh nk exam..huhu takutnyaa..skang bulan 4..21 April nie ader satu paper..paper Development Admin...seriuss pening subjek nie..nk baca yg ner satu pun x tahu,,kesimpulanya semua chapter la kena ingat...huhu...>>skang keje syif lak..ok keje syif nie tp bab study tu x tahu bila..huhu..balik keje penat..bila agaknya nk study..dulu ofis hour leh curik2 wat nota kat ofis skang x leh dah huhu...apa leh wat..dugaan tu..penat ker x kena study gak..pas exam nie ada 4 subjek lg tuk merdeka hehe..insyaallah hujung thn nie abis la..x pun awal thn depan..huhu penat gilerr study sambil keje nie..masa tu x cukup tuk benda lain...cuti pun tuk g class...pk pun kadang2 ja leh pk benda lain hehe..(kalau terpikir benda lain gak x leh wat pe la..huhu lumrah hidup x leh lari dari masalah tu)..takut nk amik paper business math dgn law nie (pasni ada 2 lg law menanti sakitt2)..alhamdulilah lec sem nie bagus dr sem lepas..harap2 semua selamat..projek paper d;m proses skang nie..data dh ada..(nasib satu geng dgn staff gov nie senang dpt data...:D)..pas exam nie abah plan nk g pangkor lg..mestii cuti..dah bnyk kali kena tinggal..kali nie nk follow gak..huh..(bestnya lepak tepi pantaii...huhu duduk sepang nie x nah g pantai... :( ...)

Wish me luck ok...:)

Musim demam..huhu

::Demammmm..huhu::

Skang nie mcm2 sakit ada...cuaca pun x menentu, kejap ujan kejap panas..huhu start 28 hb aritu irny demam..sampai skang 7hb April batuk x baik2 lagi suara jap ader jap x..gilerr risau nie..x baik2 lak..ada kawan nasihatkan suh g check takut kalau2 ader benda lain..ubat dh brapa kali abis dh nie huhu..tp rasa xde aper2 kot sebab irny nie jarang sakit..kalau skali sakit memang teruk sket..dulu penah sekali demam yg teramatlah teruk..sampai gigil2..panas sgt bdn tp alhamdulilah xder aper2..xper la biar sakit puas2 lu..pasnie exam soo kena sihat2..kalau x sihat pun kena amik exam gak.huhu..