Blogger Templates

Followers

My Shout~

Monday, November 30, 2009

Selamat pulang sudah...huhu

Baru jer balik dr korea selatan smlm..memang penat sangat2..mana x nya sana memang kena banyak jalan kaki..naik bukit turun bukit kejar train hehe..semua kena cepat dh terikut2 org sana dh cara hidup..semua org sibuk jer.Airport dia memang cantik patut la dpt Best Airport..

Masa~
Jam di korea selatan satu jam cepat dr jam malaysia..sana pukul 6 dah mcm kul 8..gelap huhu..x sempat nk wat ape2 geram tul..huhu sana kedai kul 9 dh tutup..naik train nk g pekan dh la lama pastu sampai2 tutup waaaa geram tul..train pun last kul 10mlm so terkejar2 nk balik kalau x kena la tido kaki lima..mmm x sempat tgk ape pun..beli ape pun x kat sana adess..masa diorang terlalu pendek..

Cuaca~
Huhu memang sejuk..cuma salji ja x turun lg..kalau kluar baju kena pakai 3 lapis..tu pun terasa sejuk lg..suhu hari pertama siang tu 8-6'c tp bila mlm leh smpai 5-2'c..terasa sejuk tu naik ke kaki..kebas huhu bahaya2 kang x pasal jer jd ais hehe...bas,hotel,airport dgn bilik memang ada heater so x lah sejuk duduk dlm tu..hujan turun hari last kitorang kat sana elok naik ja flight tu hujan pun turun...mcmana la org kat sana leh pakai skirt pendek dgn seluar ketat tu x sejuk ke..nth2 dh kebal dh kot..huhu

Train


Huhu serabut gilerr (setiap warna tu lain2 train)

Pengangkutan~
Sumber pengangkutan kat sana semua guna train..kalau tgkan map train dia mak aii kalah komuter punya la berserabut..kena transfer sana la sini la pening2..dah tu train hanya bukak 2-3 min ja x cm erl klia nie kalau dh depan pintu still dia bukak lg kalau kat sana maunya kena kepit huhu..ades penat oo nk kena berlari2 kejar train..pastu kalau sesat cr la jalan balik sendiri sebab kalau ckp dgn diorang maunya cm ayam dgn itik..huhu kena pandai2 la nk idup kat sana..tp respect pemandu2 kat sana kalau org nk lintas sanggup dia berenti kalau kat malaysia maunya kena langgar..jalan tuk melintas, tangga, semua ada anak panah arah..betul2 diorang ikut 5 S tu..kalau jalan salah line maunya kena hon hehe..

hehe sape suka sayurr mesti suka kimchi..(rasa cm mkn sayur dgn rempah huhu masam2 skit..)

Makanan~
Huhu kitorang mkn meggi jer..sedey huhu masa tu la teringat nasi kandar la itu la ini la yg sedap2 kat malaysia nie..huhu meggi lak kena jimat2 x leh mkn lebih dr satu tuk sehari..x berani nk mkn kat luar sebab x halal..g Mc D cari fillet o fish pun xde menu tu huhu..akhirnya kitorang mkn meggi dgn roti jer..cuma hari last tu sempat g seoul jmpa dgn shushi (masak ker mentah ker telan jer huhu) dan donut (nth ape nama kedai donut tu tp ader la kedai tu kat malaysia) so kitorang borong la tuk dinner mlm tu..


Nie pic pekerja toilet tuk hari tu..semua maklumat kat situ kalau nk wat aduan hehe..canggih2..malaysia leh la wat cmni..

Toilet~
huh memang respect la toilet diorang..wangi jer..bersih sgt..cm toilet hotel 5 star..tp satu jer air xde..semua style lap2 ..waaa geli so tahan jer la smpai balik hotel sebab bilik hotel tu kitorang tarik shower jer hehe..huhu tukang cuci kat sana sampai bawah2 krusi kat perhentian train pun lap skali dgn pemadam kebakaran tu dia lap hari2..patut la bersih.. :)


Rakyat Korea~
huhu semuanya wat hal sendiri..kalau dlm train tuh kitorang jer bising yg lain semua senyap jer hehe..wat hal masing2 dgr mp3 la main hp la..huh x mesra rakyat lansung..syukurnya berada di malaysia nie rakyat dia mesra, tolong menolong,kerjasama,murah senyuman huhu..tp kat sana senyum pun x..serius jer..agak2 ape la diorang slalu pikir ek..mmm kat sana kalau sesat ker diorang wat x tau jer..kalau kat malaysia mesti ada org bantu..huhu
Magic Mop?

hehe kagum la tgk benda nie.. kalau irny berpeluang nk bawak barang korea jual kat malaysia nie irny nk jual magic mop nie haha..serius best giler tuk kaum2 ibu nk mengemop kat umah nie..x yah susah2 perah just pusing ja dlm baldi tu..sure x basah2 lantai hehe..


Masa 3 hari tu kejap sgt..bnyk habiskan masa dlm flight..naik flight 6 jam..huhu rugi2..kalau pegi seminggu cukup la..cukup masa tuk study jalan2 kat sana..mm kalau ada peluang lg x nk pegi dah hehe susah ooo hidup kat sana..x dak halatuju..nk tanya diorang x faham huhu tawakal jer la..nasib la kalau sesat.makan susah huhu..time kat sana la ingat semua mkn kat malaysia nie..biskut kering pun rasa sedap sgt..huhu kalau pegi sebulan maunya kurus tu..mkn sayur jer..apa2 pun alhamdulilah la dpt peluang tgk tempat org..syukur sgt sebab tinggal di malaysia nie..cuti2 malaysia lagi best hehe..

x0x0x

No comments: